zondag 21 juli 2013

ZAS ronde 3

De derde avond van dit toernooi bracht een dieptepunt in het aantal deelnemers. Slechts 12 deelnemers vond z'n weg naar de speelruimte. Gelukkig deed dit geen afbreuk aan de gezelligheid!

In de eerste ronde kwam er meteen al een remise, tussen Arie Bliek en Rob van Wijgerden. Op bijgaande foto zijn ze geconcentreerd bezig met de voorbereidingen hiertoe. Rob had op een gegeven moment een stuk van Arie te pakken weten te krijgen en zal zich misschien al wel rijk hebben gerekend. Maar Arie wist de rest van het materiaal allemaal binnen de daarvoor beschikbare tijd af te ruilen, zodat er een technische remisesituatie ontstond. De andere 5 partijen kenden allen de enigszins te verwachten winnaar.
Ronde 2 bracht dus die winnaars tegen elkaar en het remisepercentage werd hoog deze ronde, de helft van de partijen kreeg deze uitslag. Maar in ieder geval tussen Angelique Osinga en Bonne Faber kwam dit resultaat er niet omdat beiden foutloos de eindstreep probeerden te bereiken. Eerst bracht Bonne zijn materiaal in de verdrukking, wat hem een kwaliteit ging kosten en daarna liet Angelique een aangevallen toren staan waar 'ie stond. Dit resulteerde in elk nog een pion op de g- en de h-lijn en de koningen in de buurt. Angelique had echter groot gebrek aan bedenktijd, wist met haar koning toch die van Bonne steeds af te houden. De remise was dus een feit. Rob wist opnieuw de remisehaven binnen te varen, nu tegen Jan van Huizen. Hiermee werd Rob remisekoning van de avond want na deze ronde zou er geen enkele remise meer worden genoteerd. De derde van deze ronde kwam er tussen Wim van Schie en Marjolein Osinga. Verder bracht Ad van der Ree bijna een nederlaag toe aan Ernst-Jan Pluim Mentz, bijna levert echter geen punten op want Ernst-Jan wist in de slotseconden van de partij toch nog de winst binnen te halen. Ben Blakmoor toonde zich de betere van Arie, terwijl het niet de avond van Jan van Baardwijk zou worden. Hij had zijn vorm blijkbaar thuis laten liggen en moest nu het punt aan Simone 't Mannetje laten.
De laatste ronde voor de pauze bracht Ernst-Jan en Bonne tegen elkaar. Ernst-Jan wist zijn materiaal allemaal zo te plaatsen, dat Bonne tenslotte eigenlijk geen vin meer wist te verroeren. Daarom bracht Bonne maar een stukoffer in het centrum om ruimte te krijgen, wat niet door Ernst-Jan werd aangenomen. Hij ging verder met zijn aanval op de koningsvleugel en wist daar Bonne's koning in het nauw te brengen. Dat werd er tenslotte teveel aan en Ernst-Jan scoorde zijn derde punt. Jan van Huizen was niet tegen Angelique opgewassen, terwijl Ad nu de remisekoning onder de duim hield. Simone wist van Ben te winnen en Wim van Arie. Jan van Baardwijk leek zijn derde nederlaag en daar was Marjolein verantwoordelijk voor.
De pauze werd gezellig pratend en drinkend doorgebracht en meteen ook werd de manier, waarop de prijzen te verdienen zouden zijn, bekend gemaakt. Omdat van iedereen een rating bekend was zouden de drie, met de beste prestatie ten opzichte van hun rating, een prijs uit mogen zoeken.
Wel te verwachten kwam nu de ontmoeting tussen Angelique en Ernst-Jan. Laatstgenoemde wist enkele pionnen buit te maken, Angelique dreigde echter met haar dame binnen te dringen. Maar ze ving steeds bot omdat deze mogelijkheid steeds werd tegengehouden met een dame op de zevende rij. Er werd door Ernst-Jan tenslotte een vrijpion gecreĆ«erd op de damevleugel en dat leverde tenslotte de winst op. Wim verraste Ad en Simone liet zich niet door Marjolein verrassen. Tussen Bonne en Jan van Huizen kwam er een leuke stelling op het bord, waarbij Jan erg op zijn tellen moest passen om de deur dicht te houden voor het binnendringen van de vijandelijke dame. Een belangrijk wapen voor Bonne werd nu zijn vrije d-pion, gesteund door een toren. Jan probeerde torens de ruilen, gaf daardoor echter ruimte aan de dame om (met schaak) binnen te dringen. Dat werd meteen het sein voor torenverlies, wat Jan te veel werd. Het leek Ben wel leuk om steeds zijn uitslag te alterneren, m.a.w., na een verliespartij de volgende te winnen. Nu was dus winst weer aan de beurt en daarvoor koos hij Rob uit. Arie tenslotte merkte ook, dat Jan van Baardwijk zijn vorm thuis had laten liggen.
Nu dus een heel belangrijke ronde om te beslissen, wie er in de prijzen zou vallen en daarvoor bleken de 3 aanwezige dames hoge ogen te gooien. Angelique hield in ieder geval haar kansen in stand door van Wim te winnen. Simone, die tot dan toe ruim bovenaan stond, had de pech, dat Ernst-Jan nu haar tegenstander was. De uitslag bleek tenslotte in haar nadeel, zodat Ernst-Jan op 5 uit 5 eindigde. Zou dat dan voldoende zijn voor een prijs? Ook Marjolein won, ditmaal van Arie. Tussen Ad en Bonne ontspon zich een interessante partij met een hoog dame-indisch gehalte. Toen de openingsrookwolken een beetje waren opgetrokken en de stand helemaal in evenwicht leek het Bonne een goed moment om remise aan te bieden, immers, je weet maar nooit, wat dat voor je prestatiegetal kan doen. Maar Ad, redelijk kansloos op dat gebied, vond het een leuke partij en wilde wel eens zien wat er misschien nog uit te halen zou zijn. Hij wist inderdaad het betere van het spel te krijgen, dit kostte hem echter wel veel tijd. Daardoor verloor hij zijn verdediging een beetje uit het oog, wat hem tenslotte toch een verloren stelling opleverde. Maar met de vlag van Ad op vallen kreeg hij toch nog een soort beloning voor zijn volhardende speelwijze. Bonne zag namelijk totaal geen gevaar meer en sloeg een pionnetje met zijn dame. Dat had hij beter niet gedaan, nu kwam er dus een familieschaakje met een paard. Gelukkig voor Bonne viel de vlag van Ad echter. Voor Jan van Huizen (tegen Ben, die immers de vorige ronde had gewonnen) was er nog winst, net als voor Rob tegen Jan van Baardwijk.
Ondanks haar verlies tegen Ernst-Jan bleek Simone tenslotte toch nog op de eerste plaats te staan, dus eerste keus uit de beschikbare prijzen. Dankzij de winst op Ad wist Bonne beslag te leggen op plek 2 en de derde prijs was uiteindelijk toch nog voor Ernst-Jan. De eindstand is tenslotte hieronder te bekijken met achtereenvolgend plaats, startnummer, naam, punten, w.p., SB, rating en prestatiegetal:
 1. 6  Ernst-Jan Pluim Mentz5.0  12.0  12.00 2100 +0.64
 2. 7  Angelique Osinga     3.5  15.5   8.75 1846 +0.38
    4  Bonne Faber          3.5  15.5   8.75 1689 +1.58
 4. 5  Simone 't Mannetje   3.0  12.0   4.50 1375 +1.96
 5. 11 Jan van Huizen       2.5  14.0   6.00 1694 -0.40
    10 Wim van Schie        2.5  13.0   4.75 1597 +0.08
    2  Marjolein Osinga     2.5   9.0   2.75 1429 +0.51
 8. 8  Ad van der Ree       2.0  15.5   4.50 1762 -1.10
    1  Ben Blakmoor         2.0  12.5   3.50 1690 -1.23
    3  Rob van Wijgerden    2.0   8.0   2.00 1538 -0.07
11. 9  Arie Bliek           1.5   9.0   1.00 1282 +0.61
12. 12 Jan van Baardwijk    0.0  14.0   0.00 1574 -2.96

Geen opmerkingen:

Een reactie posten