zondag 28 juli 2013

ZAS ronde 4

Deze ronde kende belangrijk bezoek en wel de penningmeester van de bond. Hij kwam niet alleen een kratje met spelmateriaal brengen, nee, ook deed hij voor hoe je daar (niet?) mee om moet gaan!
Peter de Weerd toonde zijn goede hart door het door De Pionier bestelde materiaal (wegens het afslanken van de materiaalvoorraad door de bond) te willen brengen en meteen mee te willen doen aan het zomeravondtoernooi! Maar daarin kwam hij van een steeds koudere kermis thuis. Voor het toernooi begon liet hij zich overigens wel verleiden tot de gevleugelde uitspraak "Er zijn blijkbaar meer prijzen dan deelnemers"! En inderdaad, ook deze avond, hoewel uiterst gezellig, kende eigenlijk een minimum aan deelnemers. 
Peter mocht het twijfelachtige genoegen smaken meteen al in de eerste ronde te mogen spelen tegen de clublampioen van De Pionier, Ernst-Jan Pluim Mentz, die ook bezig is met een gooi te doen naar de eerste prijs (groot € 75), gerekend over 5 van de 9 avonden. De hoop op een goede afloop in Peter's ogen aan het begin van de partij (toen de foto werd genomen) moet men er dus helaas maar bij denken. Die was er namelijk wel. Maar het lukte ook hem tenslotte niet om door het beton van het goede spel van Ernst-Jan heen te breken. Ook Arie Bliek werd met z'n neus op de heersende schaakfeiten gedrukt door Angelique Osinga, die ook wel een greep zou willen doen in de eindprijzenpot van het toernooi (€ 75 - € 50 en € 25). Wie daar, op dit vroege moment, ook voor in aanmerking komt is Jan van Huizen, die dit ook bewees door van Jan van Baardwijk te winnen.
Het toernooi moet het helaas nu twee keer doen zonder zijn bezielende leiding aangezien hij naar la douce France is vertrokken om daar aan zijn schaakopeningen te gaan werken (tenminste, zo lang vrouw en kinderen dat toestaan!).
Maar de concurrentie aan de top van het eindklassement is momenteel "moordend", ook Simone 't Mannetje heeft daar een plekje gevonden en dat verdedigde ze nu, zonder succes overigens, tegen Ben Blakmoor. Bonne Faber en Fred van Wieringen hielden elkaar met veel pijn en moeite in evenwicht en mochten daarmee de eerste (en naar later bleek de enige) remise van de avond op laten tekenen. Tot slot toonde Leo Stelloo zich te sterk voor Rien van der Molen.
Ze zaten in de eerste ronde naast elkaar, deden ze nu aan kruisbestuiving? In ieder geval, Jan van Huizen speelde tegen Bonne en Fred tegen Jan van Baardwijk. Bonne kwam daarbij op een gegeven moment een beetje onder druk en beloonde dat door een stuk weg te blunderen, zonder verdere compensatie. Dat was hem te veel, dus meteen opgave. Fred had meer moeite met die andere Jan, hoewel hij uiteindelijk ook het punt bij mocht laten tekenen. Ben smaakte nu het genoegen het op te mogen nemen tegen Ernst-Jan en ook Ben slaagde er niet in hem ook maar iets afhandig te maken qua punten. Angelique ging door een diep dal tegen Leo! Wat bijvoorbeeld al heel typisch was, op een gegeven moment in de partij had Leo veel meer bedenktijd over dan Angelique. Daarenboven liet Angelique zich nog een kwaliteit afhandig maken dus een grote verrassing leek onderweg. Maar een deel van Leo's gedachten was bezig met het vasthouden van de tijdsvoorsprong en daarom liet hij kleine foutjes in zijn zetten binnensluipen. Die kleine foutjes werden echter groter en groter, totdat hij, behalve de koning, eigenlijk geen materiaal meer over had. Punt dus voor Angelique.
Peter kreeg nu te maken met Simone en was uiteindelijk niet opgewassen tegen haar vrouwelijke listen en lagen. Het duurde nog wel tamelijk lang, uiteindelijk bleef Peter opnieuw met lege handen achter (dat was ook wel zijn bedoeling geweest wat het materiaal betreft, echter niet wat het puntentotaal betrof). Rien van der Molen moest ook zijn meerdere erkennen in Arie.
In de nu geplande pauze werden de organiserende koppen bij elkaar gestoken om uit te maken, wie in aanmerking zou kunnen komen voor een prijs. Hoog scoorde daarbij het getal 2. Immers, het toernooi bestaat uit 9 ronden en daarbij 3 cycli van steeds dezelfde bedenktijden. Dit was de eerste avond van de tweede cyclus, vandaar dus het getal 2. Maar dat getal moet je dan wel ergens aan koppelen en dat werd dan gedaan aan puntengroepen: nr. 2 van puntengroep 3, nr. 2 van puntengroep 2 en nr. 2 van puntengroep 1. Maar een probleempje daarbij was nog: hoe maak je dat duidelijk aan de deelnemers. Maar ook daar wist Jan van Huizen wel weg mee. Meteen werd overigens al duidelijk, dat noch Bonne, noch Fred een prijs zouden winnen (zie eerder dit verslag).
Nadat dus duidelijk was gemaakt hoe de prijzen verdeeld zouden gaan worden kon de laatste ronde begonnen worden. Aangezien er 3 spelers met 2 punten waren was het spannend, wie er tegen Ernst-Jan uit zou mogen komen. Dat lot viel Angelique ten deel en ze kweet zich vrouwmoedig van die taak. Ernst-Jan bleek echter ongevoelig voor de trucjes van Angelique en nam langzaam maar heel zeker het heft in handen. Dat resulteerde tenslotte in een punt voor hem. Zou er nog een tweede deelnemer met 3 uit 3 komen en dus ook een puntengroep 3? Inderdaad, want Jan van Huizen versloeg Fred na een lange en moeilijke partij. Angelique voerde nu puntengroep 2 aan en hoopte dus, dat er nog iemand bij zou komen, liefst met hogere weerstandspunten! Dat lukte zelfs aan 2 deelnemers want Ben versloeg Arie en Simone had minder problemen met Leo dan Angelique in de vorige ronde. Bonne werd nu aangewezen om Peter te weerstaan en dat lukte tenslotte dan ook, omdat Peter - na een door beiden goed beheerste opening - een paard op een slechts eenmaal verdedigde, echter tweemaal aangevallen plek neerpootte. Stuk kwijt dus en wat later ook de lust om door te spelen. Onverrichterzake qua punten moest Peter dus terug naar Rotterdam. Tenslotte wist Jan van Baardwijk nog een punt te scoren ten koste van Rien.
Een prijs uitzoeken mochten tenslotte Jan van Huizen (eigenlijk in alles hetzelfde als Ernst-Jan, behalve in TPR, wat dus wel de reden zal zijn dat hij tweede werd), Angelique en Leo doen. De eindstand van deze avond volgt dan hieronder:

 1 Ernst-Jan Pluim Mentz           3.0       4.0       4.00
 2 Jan van Huizen                      3.0       4.0       4.00
 3 Ben Blakmoor                        2.0       6.0       3.00
 4 Angelique Osinga                  2.0       5.0       2.00
 5 Simone ’t Mannetje                2.0       3.0       1.00
 6 Fred van Wieringen               1.5       5.5       1.75
 7 Bonne Faber                          1.5       4.5       0.75
 8 Jan van Baardwijk                 1.0       4.5       0.00
 9 Leo Stelloo                            1.0       4.0       0.00
10 Arie Bliek                              1.0       4.0       0.00
11 Peter de Weerd                    0.0       6.5       0.00
12 Rien van der Molen              0.0       3.0       0.00

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten