zaterdag 30 augustus 2014

ZAS ronde 9

Het kwam er nu op aan wie de eindprijzen zouden krijgen. De eerste prijs was al helemaal zeker, plek 2 en 3 zou een spannende strijd op kunnen leveren, afhankelijk van de opkomst en de vorm van de dag. Ook kwam de bijna-nestor van de club, Dik Roeffel, zijn 80ste verjaardag van enkele dagen eerder enige luister bij zetten.

Deze laatste avond van het tweede lustrum van het ZAS kende een, voor dit jaar althans, grote opkomst. Iedereen was blijkbaar nieuwsgierig wie beslag zouden komen leggen op de eindprijzen. Zoals al aangegeven, Ernst-Jan Pluim Mentz was al helemaal zeker van zijn eerste plaats, de plekken 2 en 3 echter, daar zou een mooie strijd om kunnen ontstaan tussen Ben Blakmoor (61 pt.) en Philip Westerduin (59 pt.). Ook Jan Zoorob (49 pt., maar nog slechts 4 avonden achter zijn naam) zou een stok in enkele wielen kunnen steken. Nog enkelen konden theoretisch nog voldoende hoog eindigen, dan zou men echter a alles moeten winnen en b zouden genoemde kanshebbers een slechte avond moeten hebben. Een logisch gegeven voor een verslag van de avond is dan ook het volgen van genoemde spelers. Helaas was er een oneven aantal, elke ronde zou er dus weer iemand een bye krijgen.
Voor de eerste ronde werd dat Trudy Angeneind. Genoemde spelers wonnen allen, Ernst-Jan van Rob van Wijgerden, Philip van Jan van Baardwijk en Ben wilde Dik geen (verlaat) verjaardagscadeautje geven. Ook Jan Zoorob won, hij versloeg Leo Stelloo. Ook de nog theoretische kanshebbers wonnen hun eerste partij, Jan van Huizen van Arie Bliek, Bonne Faber van Casper Verbeek en Sheila de Jonge van Rien van der Molen. Tenslotte won ook Ad van der Ree, hij bleek te sterk voor Tim Albus.
Geen remises in de eerste ronde, met 17 deelnemers dus 8 winnaars en samen met Trudy dus 9 met één punt. Eigenlijk is zo'n bye in de eerste ronde een beetje nadelig, je krijgt dan in ronde twee een sterke tegenstander. Een bye in ronde 2 is daarom iets prettiger en daar kon Rien van profiteren. Er kwam meteen een toppartij deze ronde, tussen Ben en Ernst-Jan. Niet zeker is wat de oorzaak van de uiteindelijke winst voor Ben was maar de drie punten die dit opleverden waren zeer welgekomen! Maar ook Philip won z'n partij, ditmaal versloeg hij Ad. Sheila bleek niet opgewassen tegen Jan Zoorob, terwijl Jan van Huizen niet al te veel moeite had met Trudy. Rob moest tenslotte zijn meerdere erkennen in Bonne, hoewel dat niet helemaal van een leien dakje ging. Tim won, een beetje verrassend dat wel, van Jan van Baardwijk terwijl ook Leo geen cadeau aan Dik wilde geven. Casper verloor ook zijn tweede partij, ditmaal van Arie.
De volgende bye was voor Casper en van de vijf leiders met twee punten bleven slechts twee over. Bonne verloor vrij regelmatig van Philip en ook Jan Zoorob won, hij toonde zich te sterk voor Jan van Huizen. Ook Ben hield zijn 100% score niet in stand, hij kwam niet verder dan remise tegen Ad. Waarschijnlijk de enige keer in vele jaren ZAS zaten Ernst-Jan en Rien tegenover elkaar en daar hield Rien niets aan over. De laatste vier partijen gingen alle vier naar de zwartspelers: Arie verloor van Sheila, Trudy van Leo, Dik opnieuw, nu van Tim en Jan van Baardwijk van Rob. Daarmee bleven Dik en Jan beiden op 0 punten.
Nu een korte pauze met ook de gelegenheid voor de organisatoren om te bepalen wie met een avondprijs naar huis mocht gaan. Dat zouden de bezetters van de plaatsen 3, 9 en 15 worden.
Ronde 4 gaf eindelijk een cadeau aan Dik, dankzij de bye nu zou hij niet op 0 eindigen. Een spannende partij werd gespeeld tussen Jan Zoorob en Philip, waarbij Jan goede kans leek te hebben op winst. Maar hij wist de goede weg niet te vinden en ging daarom, mede gezien zijn overgebleven bedenktijd, accoord met remise. Daar profiteerde nu Ben van, hij wist van Jan van Huizen te winnen. Sheila verloor van Ernst-Jan, terwijl Tim, ondanks stukwinst onderweg, niet van Bonne wist te winnen, hij moest, gaande de partij, z'n verdere hebben en houden inleveren, inclusief dus het punt. Leo verloor van Ad, terwijl Rob alle geluk aan zijn kant had tegen Casper. Casper had een winnende stelling opgebouwd, deed op zeker moment echter niet anders meer dan zichzelf voor alles wat maar slecht is uit te maken. Hij blunderde zijn dame namelijk weg. Rien verloor nog van Arie, terwijl Jan van Baardwijk eindelijk zijn 0 kwijtraakte dankzij een winst op Trudy.
Dan kende tenslotte ronde 5 twee klapstukken. Maar eerst ging de bye nog naar Jan van Baardwijk. Het eerste klapstuk was de partij tussen Ben en Jan Zoorob, waarbij Ben op zeker moment een kwaliteit achter raakte, echter wel met enkele pionnen meer. Ook nu probeerde Jan van alles om de partij te winnen met als uiteindelijk resultaat verlies op tijd. Het andere klapstuk was het gevecht tussen Ernst-Jan en Philip, waarbij misschien meespeelde dat Ernst-Jan al zeker was van z'n eindprijs. Want, eigenlijk een beetje tegen zijn natuur, gaf hij op met nog ruim voldoende speeltijd op zijn klok. Wel was zijn stelling er eentje van de soort, waar je liever niet achter wilt zitten. Bonne wilde ook wel een einde maken aan zijn partij tegen Ad en bood daarom, redelijk vroeg, remise toen hij dameruil aanbood. Maar Ad vond de partij veel te leuk om er maar zo mee te stoppen en wist verderop het betere van de partij te krijgen. Maar onvoldoende voor de winst en dus ging hij toch maar akkoord met de remise. Jan van Huizen won van Leo, terwijl Tim nu niet opgewassen bleek tegen Sheila. Tenslotte waren de resterende drie partijen voor de witspelers, Arie tegen Rob, Rien tegen Dik en Casper tegen Trudy.
Hierna nam Jan van Huizen zijn verantwoordelijkheid, bij afwezigheid van de voorzitter, om een hele serie prijzen uit te gaan delen. Dit ook mede omdat hij er zelf nu niet voor in aanmerking kwam. Allereerst kwam hij dan terecht bij Jan Zoorob, die als derde was geëindigd (Philip en Ben deelden de eerste en tweede plaats met Philip als de beste op weerstandspunten). Als tweede mocht Rob naar de prijzentafel komen, hoewel hij als tiende was geëindigd. Maar Arie, die negende was geworden, zou al een andere prijs krijgen, vandaar dat Rob zich de gelukkige mocht noemen en daar, middels zijn (chocolade)prijs, "merci" voor zei. Tot z'n grote verrassing vile ook casper in de prijzen, hij eindigde als vijftiende. Hierna prijzen voor degenen, die alle avonden aanwezig waren geweest en dat was zelfs een viertal. Maar omdat Ben al in de geldprijzen viel nu voor hem geen prijs in natura. Wel voor Leo, Arie en Bonne, waarbij laatstgenoemde zelfs niet eerder naar de prijzentafel had mogen komen. Dan, last but not least, de eindprijzen. Voor Ernst-Jan (met in totaal 69 pt.) dus al zeker de eerste prijs ter grootte van € 75,-- en voor € 50,-- en € 25,-- werd het verrassend wegens het gelijk eindigen van Ben en Philip! Dankzij hun (gedeelde) eerste plaats deze avond kregen ze hier beiden 14 punten voor, zodat Ben zijn score met 3 punten en Philip de zijne met 5 punten kon verhogen. Hierdoor eindigden beiden op 64 punten en deelden daarom de prijzen.
De prijswinnaars: links Philip, Ernst-Jan in het midden en Ben rechts.
Voor de organiserende vereniging De Pionier is het, ondanks een mindere totaalopkomst dan gehoopt, toch een geslaagd toernooi te noemen, met daarvoor dank aan alle deelnemers!

Tenslotte nog de eindstand.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten